Saturday, December 8, 2012

Bercakap pasal berkawan

Assalamualaikum dan salam letak kate/istilah yg sesuai disini
Korg bace post yg kat ats tu jgn ingat aku nak post pasal member aku pulak...
Kalu betul aku nak buat camtu.. Tajuk die lain sikit dan...
Aku bkl buat(tambah lagi janji... Hm...)
Kali ni aku nak kuarkan sedikit frasa yg aku suke gune sejak ting.4 ...
So... Mls intro berjela... Trimalah...

"Ibu bapa org yg baik akan larang anak mereka berkawan dengan budak nakal nanti terikut perangai diorang...
Ibu bapa budak yg nakal akan suruh anak mereka kawan dengan budak baik2 supaya boleh berubah jadi baik jugak...
Jadi mcm mane budak nakal tu nak kawan ngan budak baik, kalau budak baik x boleh berkawan dengan budal nakal tu..."
~KKP



Hm... Cube fikir sikit pasal frasa kat ats tu...
Dan korang mesti pernah dengar kate2 ni...
X silap aku hadis nabi tapi x pasti...

"Sesungguhnya berkawan dengan orang-orang yang soleh (orang-orang baik) dibandingkan dengan orang-orang jahat
adalah seperti berkawan dengan orang yang menjual minyak wangi berbanding dengan tukang besi.
Maka berkawan dengan tukang penjual minyak wangi terkadang dia memakaikan kepadamu atau kamu mengikutnya atau mencium wanginya.
Akan tetapi berkawan dengan tukang besi (peniup api) mungkin terbakar pakaianmu atau kau merasakan panasnya."


Aku x mengatakan apa2...
Tapi bagi aku...
Ayat ni x halang berkawan dengan tukang besi...
Cume mengatakan kite akan terasa tempiasnye sahaja...
Seperti juga bagaimana bila kite berkawan dengan mereka yg melakukan kejahatan...
Kite akan terkene tempiasnye juga di mana org mungkin mengata kita turut sama seperti mereka...
Dan ada kemungkinan kite terpengaruh dengan mereka...
Jadi berhati-hatilah bila ingin buat kawan dengan insan seperti mereka...
Jgnlah terikut perangai mereka...
Bahkan nasihatilah mereka untuk menjadi lebih baik...
Jika rase diri itu lemah dan mudah terpengaruh maka elaklah daripada berkawan dengan mereka...



Satu lagi...
Manusia ini ada masanya mereka mungkin sedar ats kesilapan mereka...
Dan mereka ingin berubah...
Tapi perubahan ini sukar dan memerlukan masa serta sokongan org lain...
Mereka akn cari org yg baik2
kerana kalau mereka kekal dengan sahabat lama mereka...
Niat mereka untuk berubah mungkin akan terbantut
dan lama2 terus dilupakan niat untuk berubah...
Dan kembali kepada keadaan seperti dahulu...
Tapi... Masalahnye
sesetengah org yg diminta pertolongan itu
x nak bantu kerana merasakan diorang x lyk dibantu...
Dan mungkin menjerat mereka menjadi seperti diorang...
Jadi berbalik kepada yg dinyatakan di atas...
Kalau rasa x mampu x mengapalah...
Tapi kalau boleh tolonglah mereka..
. Jadilah kawan yg dimana mereka boleh mengharapkan dpt bantu mereka berubah...


Eh... Dah jadi mcm ceramah dah aku ni...
Tapi rasenye tu jelah ape yg aku nak ckp...
Dan semua yg diatas sekadar pandangan aku...
Kalau ade yg slh tolonglah perbetulkan...
Sekian...

~END OF STORY~

Tuesday, December 4, 2012

Aku sedang buang tabiat...

Sebenarnye post ini
Adalah sebab aku rase nak buat bende yg pelik...
So terimalah gambar dari dlm lecture...

Sunday, November 18, 2012

Android mark two...

Assalamualaikum dan slm sejahtera...
Aik? Bunyi mcm suit iron man la pulak tajuk post aku ni...
Sebenarnye saje je nak test app yg diupdate ni...
Alg2 boleh memecah kesunyian blog ni... Hehe

Dah la... Aku bukan ade ape pun nak ckp...
Tapi satu je nak mention...
Aku skang ni dah aktif ngan astronomi...
Dan telescope yg dah lame kat rumah tu bkl berhijrah ke USM ikut aku balik ni...

Ok... Tu je rasenye...
Assalamualaikum...

~END OF STORY~

Friday, November 9, 2012

Pen, Ink, Update #4


USM... Aku bukan sekadar pelajar,
Aku seorang Mahasiswa... 

 
Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
bile bace balik header aku....
(dlm kepale)"cewah.. ayt bajet giler..." hehehe
Ok la... sekarang ni aku dah pun bergelar sorang mahasiswa USM,
(padahal dah 2 bulan lebih dah baru skang nak post...
org dah separuh sem dah belajar.... hehe)
kalau korang tak tau USM tu ape... go and kill yourself  (not really)
USM tu Universiti Sains Malaysia...
dan aku kini kat kampus induk kat Pulau Pinang...
Yeay Penang! (bapak jauh dari Pahang =.=)

dan Aku adalah pelajar course pure physics...
where everything matters except for non-matter... lalala
minor? xde lagi la.. tapi cdg  nak ambik astronomi...

Masuk USM ni... mxm xdak member je mule2nye aku rasein adui...(asal jadi acai ni?)
tapi mcm biase... "member baru dibuat, member lame jgn diabaikan" ~KKP
hidup mahasiswa ni agak tough, tapi setakat ni aku rase tak sepack kat matrik...
entah lar... awal lagi....
aku nak dikatakan.. boleh lar nak kira agk aktif kat sini...
tapi xde la standout sgt kan... aku low profile(konon)
nanti aku ade time aku post pasal aktiviti yg menarik,
yg aku rase ade value la jugak kalau aku post kat sini....
(janji lagi... berape byk post yg aku dah janji ni... janji melayu... hm... ~_~)
dahla... aku nak gi lecture ni,, (ceh, ayat sibuk la konon)
aku pun x tau kenape gian nak mengupdate skang ni....
padahal esok dah strat cuti midsem.. hm... entahlar...
oklar... bye... Assalamualaikum...

~END OF STORY~

p/s:Final in about a month and a half...
p/s Lagi:Cuti!!! Seminggu bye Penang, hello LEPEH
lagi-lagi p/s: Kaweh nak wat post dlm bahase lepeh la weyh... (janji lagi keh ni... peda'oh je kot..)

UNT... bye

Wednesday, October 17, 2012

Pen, Ink, Update! #3

Assalamualaikum....
Format kali ni lain sikit sebab nak gune android... Dan lepas ni mungkin byk lagi post simple mcm ni...

Apepun post ni cume nak mention yg aku dah lame x post perkara yg significant...
Ade aku buat, tapi semua tu dlm bentuk draft dan x siap lagi...

Satu lagi... Sebab akhirnye aku boleh post gune phone...
Ade la nanti post2 pendek yg sekadar melepaskan kegianan dan kebosanan... Heheh

Dahla... Lepas ni aku cuba curi masa untuk siapkan draft2 yg ade tu... Bye...
Assalamualaikum...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, July 16, 2012

Pen, Ink, Update! #2


Another one of those time when you just barely makes it...
Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Cukup sebulan berlalu, dan aku teringat untuk update blog ni...
so, kirenye masih sempat dengan harapan aku ngan  post sebelum ni,
yg aku ckp aku update samada seminggu atau sebulan lepas post tu.. (nasib baik je..)
Oklah.. boleh thn bnyk la bende yg berlaku dlm tempoh sebulan yg
aku kan kasi tau jap lagi...
dan lepas ni kalau ade can, aku akan kasi beberapa post yg aku nak kasi untuk lain kali..
apepun... inilah die apa yg berlaku dlm sebulan..

  • Aku kene chicken pox (untuk kali kedua rasenye???)
  • aku dpt tau aku kene buat lesen L buat kali ke2
  • Akhirnya dpt gak jumpa member lame yg dah setahun lbih x jumpa...
  • Aku dah dpt tau result UPU aku.. (later)
so.. habislah kisah hidup aku yg sgt bosan ni..
xpe yg penting aku hargai, reda n, syukur ngan ape yg Allah bagi...
So.. bulan depan bosan lagi... aku(aku x wat kot)
tapi  bulan 9 confirm ade(kalau aku ingatla) berkait ngan masuk u...
 Sekian, dan tunggu pos lagi nanti..

~END OF STORY~

P/s: Aku dapat masuk U_M!!!! nanti aku kasi tau..
P/s lagi..: baru aku sedar aku lupe pos pasal rokok tu.. nantila...
UNT... bye

Saturday, June 16, 2012

Pen, Ink, Update! #1


The first of the maybe weekly/monthly 
actually blogging... 

Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Dan buat kali pertamanya aku meletakkan update yg sebenar...
update yg tak melalut ke laut beribu-ribu batunya...
(sape2 yg paham maksud sebenar tajuk die... *tabik spring!*..)
sebab kalau aku check, time aku update mesti melalut... (very mostly)
So.. skang aku nak update sedikit sebanyak ape yg berlaku since the last post...
  • Korang semua(ade ke...?) dah tahu aku dah habis matrik
  • Aku dah dapat result aku.. (mantain je... lalala >_>  )
  • Aku dah menyelesaikan tugas sebagai pembantu pelajar (Fasi la tu.. hehe) orientasi dak matrik batch baru, muahahaha...
  • Aku menjadi gelap atas sebab di atas.. (Trafik punye pasal la ni...)
  • Aku ade buat video memoir (montaj) tribute dak Kapital'93... >LINK<
  • Aku dapat tahu aku kene buat lesen balik semule... T_T (Melayang RM450)
  •  dan aku tengah menunggu keputusan UPU... (USM!!!... InsyaAllah)
Thus end the somewhat boring life I had... (baru 3 minggu kot.. lalala)
dan sekarang aku tak tau nak buat ape nak isi cuti yg masih panjang lagi ni...
dengar cite ade org nak offer aku jadi cikgu balik... so... layan...
Apepepun Isilah masa anda dengan sepenuhnya dengan perkara yg berfaedah...

And on a somewhat unrelated note.. aku nak kasi satu nasihat pendek drpd KKP:
           
Janganlah anda MengeMuin di mana 'MengeMuin' bemaksud, Mengunakan kuasa  veto ikut suka hati je... bwak2 la berbincang... pikir2 la yerk... (sori Muin.. jangen mare kalau ko terbace yer... hehe)

~END OF STORY~

P/s:KKP  tu ape..?  lalala... Abaikan...
P/s lagi:Dalam kepale ade post yg berisi sikit pasni.. (xpe tak panjang pun...)
xUNT... bye

Tuesday, May 15, 2012

And... We Clear


Tamatlah, zaman persekolahan,
Ku masih dihantui memori,

Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Tersebutlah kisah pada 25/5/2011, aku menjejak kaki ke bumi KMPh...
Pelbagai peristiwa pahit, manis, masin, tawar, dan lain2, hehe
Waktu di sana akan menjadi satu memori dalam diriku,
bersama rakan baru dan lama, waktu yg gemilang...
dan pada 26/4/2012, aku pun meninggalkan KMPh,
dan kini dengan rasminya bergelar bekas pelajar matrik, hm...
Kan best kalau dapat duduk dlm matrik tu lama sikit,
tapi ye la kan.. kita kena mesti keep moving forward...
dan kena la jugak bagi peluang kat junior2 yg nak masuk pasni, lalala
apa-apa pun, selamat tinggal KMPh,
you, the people I met and all my memories there will be in my heart,
Dan pada batch 2012/2013 lak..
Nantikan aku sebagai fasi waktu orientasi nanti... muahahaha (ketawa kejam)

~END OF STORY~

P/s:Sori lambat post, kesesakan internet...
P/s lagi:Hujan... lalala... Muda... lalala ;)
Lagi-lagi P/s : Result in less than 2 months!!! (a little bit quite nervous :p )
P/s IV: Mencari kerja... lepas balik jadi fasi ni jadi cikgu la pulak... lalala

UNT... bye

Tuesday, April 24, 2012

Goodbye, You will be remembered...

Goodbye to you my trusted friend...
We known each since we're 9 or 10...
Ok, we known each other since Form 4, :p
Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Hahaha, tibe mood klasik la, biarlah asalkan masuk, lalala
sape2 yg x phm ape yg aku ckp tadi, klu die, Westlife... hehe
Ok, hari ni aku nak cite pasal si dia...

(petikan dari twitter aku sendiri, hm... )
23/4/2012...
Esok...
Aku akan ucapkan selamat tinggal kepada dia...
Sejak dari Form 4 kita berkenalan...
dan esok adalah hari terakhir kita bersama...
Kita akan terus berhubungan...
Tapi x lagi seperti dulu...
Tiada kurangnya pada kau...
Tapi aku rasa kita cuma tidak serasi...
So... akan aku jadikan esok bermakna...
biarlah kita berpisah dengan kenangan terindah...
Supaya aku takkan sesalinya nanti...
Kan ku ucapkan terima kasih kepadamu esok...
Dan juga kepada mereka yg menyokongku dlm menghargaimu...
Selamat Tinggal....
Subjek BIOLOGY...
24/4/2012...
3:30 ptg...
Dan paper biology akhirnya dah habis!!!
Selamat tinggal biology, x mudah aku pergi... hehe
Terima kasih kepada biology atas ilmu yg aku pelajari dlm subjek kau...
Dan juga kepada terima kasih kepada cikgu2 biology aku,
yg penat mengajar subjek ni kat aku,
bukan sebab x minat, mungkin sebab x sesuai ngan aku...
Dengan ini aku mengharapkan kenangan terakhir aku dengan biologi,
merupakan kenangan yg indah... (A PSPM! InsyaAllah...)
Lepas ni x belajar bio secara formal dah...
(bace2 tu mungkin ade la... ilmu ni byk berkait...)

~END OF STORY~

P/s: Rase sakai pulak bile emo lebih ngan subjek ni.. lalala
P/s lagi: 4 paper lagi! 2 subjek lagi!
lagi2 P/s: Aku dah tukar bye2 aku ngan gambar untuk mengelakkan petak... lalala

UNT... bye

Monday, April 16, 2012

1.., 2.., 3..., 4...

1,2,3,4... 143... 7...

1 THING...
2 SAY..
3 WORDS..
4 YOU...

1= I
4= LOVE
3= YOU

7= FOREVER...

~END OF STORY~

P/s: Ade sikit lagi nak tambah.. tapi 4 no. tu, kalau letak kantoi la pulak... lalala (segan wei..)
P/s lagi: sape2 yg dah terbace versi penuh kat twitter tu... diam2 suda... lalala

UNT... bye ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

Saturday, April 14, 2012

Before I leave this place...

Lakukanlah Apa yang kau mahu lakukan,
Selagi ia tidak salah,
supaya hati itu kan terasa tenang... (~KKP) 
Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
2 minggu lagi nak tinggalkan matrik ni...!
X sabar ada, rasa x puas pun ada...
hm... biasalar, manusia xkan pernah puas...
so, bersyukurlah dengan apa yg ada, lalala...
Apapun dlm masa terdekat aku bkl meninggalkan matrik ni,
aku akan cuba completekan apa yg aku nak lakukan di matrik ni,
Sesetengah tu mungkin nampak macam xde sebab aku nak buat...
tapi... ikut suka hati la.. org lain2.. hehe
kalau ada yg x dpt buat tu xpe... yg penting aku dah cuba...
so, to cut it short.. here is the list.. (Aku akan update nanti..)
  • Lalu kat laluan sihat....  (√)
    • lalu kat situ waktu malam... (√)
  • panjat tangki air... (bakal)
  • Azan kat surau... (√)
  • Naik bukit guna basikal dengan gear plg berat, sekali harung.. (√)
  • buat kotak 'lost and found'.. (sementara tapi berguna.. ^_^ )
  • naik ke bahagian siling dewan kuliah (√)
  • Masuk kawasan library utama guna pintu masuk makmal komputer.. (√)
  • Jadi seorang technician... (√)
  • hidup seminggu dengan bugdet bawah RM10... (√)
  • dll...
p/s :exam dah dekat.... argh... Bio
UNT... bye ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

Tuesday, April 10, 2012

Matrik, is it the end?

Tak lama aku berada kat matrik ni,
dan tak lama lagi aku akan tinggalkannya

KMPh...

Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Tanggal 23 haribulan Mei 2011, hari isnin...
Aku dah menjejakkan kaki aku di bumi Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh) ni,
Bercampur-baur perasaan aku time tu.. (mostly blur, lalala)
dan sekarang dlm masa tak sampai sebulan lagi,
aku akan meninggalkan KMPh dan akan menjadi ex-matriculation student, hehe
 hm... mmg x lama aku berada kat sini,
kira2 dlm 11 bulan berape hari je, x sampai setahun pun.. /:
tapi masa yg ada kat KMPh ni akan ku pegang selagi aku mampu,
dan aku kenang member2 yg aku peroleh di KMPh ni,
Tak perlu aku ceritakan tentang mereka, cukup sekadar diri ini yg tahu...
Tak lupa juga kepada para lecterur yg bekerja keras demi para pelajar di sini,
Tiada ada yg dpt balas jasa atas ilmu yg dicurahkan..
ayt ni mungkin skema, tapi sejujurnya ia ikhlas, hm...

Thursday, February 23, 2012

Nothing much really, just a fragment from something I would like to call, 'The story of my (love) Life'

Not much of a story,
more like a random moment for blurting out emotions
Like what was written at the tittle and headline...
I'm gonna talk(not really)about the story(not much of a story actually)of my still loveless life
Just to be clear.. the love I'm referring to right now is the stereotype one...
the one the peoples usually talk/write/blog/tweet/etc about...
If you don't know (which most of you wouldn't)
I am really(x3) not the romantic type...

 ~End of story~(not much right..?)
UNT... bye ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

Monday, January 30, 2012

Tiba-tiba aku terpikir

Apa yg akan terjadi dlm situasi ni yer..?

Assalammualaikum... dan slm ( letak waktu/istilah yg sesuai di sini )
Wow.. blog aku dah bersawang... bolehlar aku bersihkan jap.. huhu
so.. tersebutlah kisah....
Welcome Face
^_^ Hai...
Selamat datang... Welcome...
top