Wednesday, April 13, 2011

Pandangan lain bagi perkara biasa....

Air Boleh Memarakkan Api,
Dan Api Boleh Memadamkan Kebakaran.


Kalau sape2 ingat yg kat atas tu adalah peribahasa...
Memang... memang korang dah salah...hehehe
Tu sebenarnye perkara yg betul... bukan main-main
Tapi kalau korang nak anggap tu peribahasa jugak...
maksud dia mungkin cam ni...
Sesuatu perkara itu mungkin bertindak dengan cara yg berbeza,
bergantung kepada bagaimana kita menggunakannya,
dan pada apa ia digunakan.
Amacam...? OK x "maksud" die...

Tahu tak korang macam mane bende kat atas tu adalah betul...
dan ade lagi contoh2 bende cam tu...?
So... skang aku nak citer ar....



Air boleh marakkan Api 
Yg ni kalau korang tak tau gak...
sah x dengar ataupun dah lupe...
ceramah time latihan kebakaran oleh anggota bomba...
kalau korang curah air kat kebakaran yg berunsurkan minyak...
Minyak yang kurang tumpat dari air akan berada di atas air yg lebih tumpat...
Menyebabkan ia lebih mudah untuk merebak, sekaligus memarakkan api tu...
Harapkan Air... Air marakkan api
so jgn igt air boleh padam semua api...
nak selamat guna pemadam api ABC...hehehe

Api boleh memadamkan kebakaran
Eh!!!? bukan ke api yg menyebabkan kebakaran...?
camne die boleh padamkan pulak..? peningx2... hehehe
Ok istilah bagi proses ni adalah 'BackFire' (aku x tau name die dlm BM)..
Contoh yg paling senang adalah dengan kebakaran kat hutan...
korang tau x...?
kadangkala... Apabila berlakunye kebakaran hutan..
renjer2 atau bomba2 akan melakukan pembakaran terkawal
di sekeliling kwsn hutan yg terbakar bagi memutuskan 
salah satu dari 2 bende yg mengekalkan kemarakkan api..
iaitu Oksigen dan Sumber pembakaran(minyak,kertas,kayu,dll)
Dan dah jelas la faktor mane yg diputuskan kan? (sumber kalau x jelas lagi..)
Cara ini berkesan dalam menghalang daripada api yg marak daripada tersebar...
tapi kene la pandai buat.. kalau x lagi teruk jadinye... huhuhu

Ais boleh meletup
Sape pernah buat eksperimen ais ngan minyak panas mesti tau pasal ni..
Tapi lagi best kalau korang tengok yg Mythbuster punye..
Yang "Thermite And Ice" tu... best wo... senang je boleh meletup..
Itu betul2 ais yg meletup (lebih kurang ar.. diorang pun x pasti)
bukan macam yg ais kering dalam botol tu..
Itu sebab ais kering yg cair terus menjadi gas,
Menyebab tekanan yg tinggi pada dinding botol atas sebab peningkatan isipadu..
yang menyebabkan botol tu meletop..
Best tu best gak.. tapi tu bukan ais yg meletop.. tapi botol... huhuhu


Ais boleh membakar 
Jgn ambik yg ni secara harfiah..,,
Ia cuma sebab ais kering boleh menyebabkan perasaan seperti membakar kulit.. tu aje..
Ini sebab, x seperti ais biasa yg cair pada suhu bilik...
ais kering mengalami proses subliminasi... 
di mana ia bertukar daripada pepejal terus kepada gas(CO2 kalau korang tak tau..)
Ini menyebabkan kalau korang pegang die...
haba dari badan akan berpindah ke ais kering tu...
ini menyebabkan ia menjadi sangat sejuk, ia membunuh tisu2 kulit..
menyebabkan perasan menusuk yg sakit teramat sangat...
lebih kurang macam kulit terbakar ar.. cume tak melecur je... (agk sakit mengikut sumber)
Kesan ini dinamakan 'Cold Burn' atau 'Frostbite'..
Dan proses ni popular dengan nama..
"It's so cold... It burns" 

Ais boleh terbakar
 Ini lagi satu...
Bukan gune ais betul.. tapi dengan ais yg diperbuat drpd Alkohol...
Kalau korang x tau.. alkohol tu mudah terbakar...
so.. kalau kite buat ais gune alkohol...
ais tu pun mudah terbakar la jugak..huhuhu

Air boleh potong besi
Ni bukannye macam air yg setitik2... boleh potong batu tu..
ni lain punye.. yg tu slow punye... ni yg laju giler lak...
Potong besi gune ais lagi bagus drpd gune besi yg lebih tajam..
sebab kurang haba yg dihasilkan.. so ia tak mengurangkan kualiti besi yg dipotong...
dan lebih mudah(murah?) daripada laser dan plasma..
Ni biasa gune dlm industri la...
dan selalunya dicampur dengan serbuk berlian, bagi memudahkan pemotongan..


Logam boleh meletup
Semua orang tahu kalau kasi haba yg banyak...
Logam boleh terbakar dan cair..
tapi sesetengah je yg tahu bahawa sesetengah logam boleh meletup..
kalau dak ambik Kimia ni mesti tau punye....
Ala.. logam dalam kumpulan 1 dalam Jadual Berkala Unsur "Periodic Table of Elements"
Logam Alkali...hehe
Lithium(Li), Natrium/Sodium(Na), Kalium/Potassium(K), ___ium... hehehe dan lain2
Ni kalau dak ambik Kimia lupe....
sah dah x lyn kimia ataupun X buat Eksperimen tu dulu...huhuhu
Apepun, campak je dlm air dan tengok sendiri...
(er.. agak bahaya, tanyalah mereka yg tahu...)


~End of Tale~

Hm... dah habis dah Idea aku nak tulis kat sini..huhuhu
lain kali la pulak ye..
Eh...! lupe lak nak kasi kesimpulan...
Hm ape ye aku nak kasi kali ni...?
Ok lar.. mcam aku cakap pasal maksud kat atas sekali tu...
Jgn kite anggap yg semua bende tu hanye boleh digunakan untuk perkara tertentu je...
'Expand your horizon'... dengan sedikit kreativiti dan inovasi....
sesetengah bende yg tak terbayang akan berkemungkinan boleh dicapai....huhuhu


   UNT... bye ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

P/s:Kredit to Anak murid aku dan sumber inspirasi lain aku kali ni..
P/s lagi: Sori xde gambar..
Lagi-lagi P/s:Kalau x paham lagi boleh tanye aku, atau mane org yg tahu...

No comments:

Welcome Face
^_^ Hai...
Selamat datang... Welcome...
top