Friday, January 7, 2011

Origami Crane



Yes!!! kalau anda lihat.. ade page kat atas yg tulis
Origami... jadi dengan pagenya dah siap, masa untuk mengepos pulak..

Ok... mule2 kite start ngan origami yg paling popular.. iaitu, burung yg kat sebelah ni... (aku x pasti crane bahase melayu ape..) Origami yg ni merupakan origami yg paling popular dan antara yang paling sering dihasilkan di seluruh dunia.. salah satu sebab origami ini popular dan banyak dihasilkan adalah kerana tradisi "A thousand origami cranes" di mana seribu origami dilipat untuk dijadikan sebagai hadiah kepada orang yg sakit ataupunyg dah mati sebagai tanda kenangan dan penghargaan ,serta menunjukkan keinginan melihat org yg diberi origami itu sembuh... (perlukan kepastian)




Ok ar.. cukuplah aku ckp pasal origami ni... skang aku akan terangkan langkah-langkah untuk menghasilkan origami ini...

Bahan 2: Kertas segi empat sama..

1. Mulakan dengan melipat dua kertas itu dari penjuru ke penjuru menjadi sebuah segitiga.







2.Sekali lagi, lipat separuh kertas itu pada garisan tengah



3.Buka poket dari bucu yg boleh dibuka..


4.Lipatkan poket itu..








5.Terbalikkan..





6.Ulang langkah 3&4






7. lipat pada garisan dan buka semula untuk buat kedutan.





8.Buka dari satu penjuru seperti dlm gambarajah untuk membuat satu ruang.







9 .Leperkan ruang itu.









10.terbalikkan dan ulang langkah 7-9.










11. Lipat pada garisan, supaya betemu di tengah.










12.Lipat ke dalam pada 2 bucu seperti dlm gambarajah.









 13. Tarik pada 2 lipatan tadi dan lipat ke dlam satu bucu untuk membentuk kepala.







Dan Siap....

P/s:Kalau nak kasi kembung macam dalam gambar kat atas tu, tatik kepak die, dan tiup ke dalam lubang dibawah.







Ok, habis ar cara2 untuk origami kali ni.Walapun senang, Origami Crane ini bagus sebagai latihan, sebab die ade banyak lipatan basic yg akan membantu bile buat origami lain nanti..

No comments:

Welcome Face
^_^ Hai...
Selamat datang... Welcome...
top